Znajdź wszystkie pary liczb całkowitych
Sysu: Znajdź wszystkie pary liczb całkowitych dodatnich a, b ktorych roznica jest rowna 5 i ktorych
iloczyn jest kwadratem liczby calkowitej
15 mar 16:23
wredulus_pospolitus:
skoro a − b = 5 to znaczy, że jedna z nich jest nieparzysta, druga parzysta
skoro a*b = k2 to ów parzysta liczba musi być podzielna przez 4n
a = 5 + b
b2 + 5b = k2 <−−− 5b = ∑f=b+1d 2f + 1 (jakaś liczba nieparzysta bądź suma kilku
kolejnych liczb nieparzystych zaczynając od b plus pierwszej liczby nieparzystej)
więc mamy takie możliwości:
5b = 2b + 1 −−> b = 1/3 odpada
5b = 2b+1 + 2b+3 = 4b+4 −−−> b = 4 ok
5b = 2b+1 + 2b+3 + 2b+5 = 6b + 9 −−−> odpada (za dużo)
więc jedynym rozwiązaniem będzie a = 9 ; b = 4 −−−> a*b = 36 = 62
skorzystałem z faktu, że:
(k+1)2 − k2 = 2k+1 <−−− czyli 'k+1'wsza liczba nieparzysta
więc (k+2)2 − k2 = 4k + 4 = 2k+3 + 2k+1
itd.
15 mar 17:38