ciag
Edek: Udowodnij, że dla każdego n∊ N , n≥1 istnieje nieskończony ciąg arytmetyczny (an),
którego suma każdych n wyrazów jest równa potrojonemu kwadratowi liczby tych wyrazów.
Bardzo prosze o pomoc
15 mar 12:00
wredulus_pospolitus:
dla każdego n ∑an = 3n2
indukcyjnie:
1. n = 1
an = 3 wtedy ∑ an = 3 = 3*12
2. n = k
∑ak = 3k2
3. n = k+1
L = ∑ak+1 = ak+1 + ∑ak = // z (2) // = ak+1 + 3k2 = // niech ak+1 = 6k + 3 // =
= 3k2 + 6k + 3 = 3(k+1)2 = P
dodatkowo masz, że ten ciąg ma wyraz ogólny dany wzorem: an = 6(n−1) + 3 = 6n − 3
co oznacza, że jest to ciąg arytmetyczny
c.n.w.
15 mar 12:20
eee: a da sie to zrobic bez indukcji? jak tak to jak?
15 mar 19:39
eee: ktos cos by inaczej to zrobic
16 mar 15:10
aaa:
a
1+a
n= 6n
a
n= 6n−a
1 to a
1= 6−a
1 ⇒ a
1=3
a
n= 6n−3
=========
16 mar 15:49