Rozwiąż równanie
Zenon: Rozwiąż równanie: a*(10b+c)+b*(10a+c)+c(10a+b)=85
15 mar 00:59
.: Na pewno tak wygląda to równanie?
15 mar 01:03
wredulus_pospolitus:
I o jakich liczbach tutaj mówimy ? Rzeczywistych
15 mar 01:12
wredulus_pospolitus:
zakładam, że a,b,c ∊ N+
9a(2b+c) + 2(ab + ac + bc)
mamy następujące wielokrotności 9 mniejsze od 85:
9, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72
parzyste wielokrotności odrzucamy (bo wtedy drugi człon sumy będzie liczbą nieparzystą, a ma
być podzielne przez 2)
więc mamy takie możliwości:
9 , 76 <−−−− odpada, bo 2b+c ≥ 3
27, 58 <−−− 27 nakłada warunek, że a = b = c = 1 ... ale wtedy drugi człon sumy nie da nam 58
45, 40 <−−− 45 możliwe jest jedynie jeżeli a = b = 1 i c = 5 ... wtedy drugi człon = 22 ...
jest ok
63, 22 <−−− 63 nakłada warunek: a = 1 i mamy:
2b+c = 7 ; b + c + bc = 11 −−−> 7 − b + bc = 11 −−−> b(c−1) = 4 co daje nam: b=4 i c = 2
(ale to nie spełnia 2b+c = 7) lub b = 2 i c = 3
więc mamy: a = 1 ; b = 2 ; c = 3 lub a = b = 1 ; c = 5
15 mar 01:23