Równania boków trójkąta
Michal : Dane są dwa wierzchołki trójkąta A = (1, 3), B = (−1, 5) oraz punkt D = (2, 3),
będący punktem przecięcia wysokości trójkąta. Równania boków tego trójkąta wynoszą
14 mar 15:39
wredulus_pospolitus:
1. prowadzimy prostą k przechodzącą przez A i D
2. wyznaczamy prostą m, prostopadłą do k i przechodzącą przez B
3 i 4. analogicznie prostą przechodzącą przez B i D, a następnie do niej prostopadłą
przechodzącą przez A
5. punkty (2) i (4) dają Ci dwa równania prostych zawierających boku (jeżeli masz wyznaczyć
współrzedne punktu C, to przecięcie tych prostych da Ci wynik),
ostatnia prosta −−− przechodzi przez A i B
koooniec
14 mar 15:58
Michal: Oo dzięki a mógłbyś to narysować bo muszę przyznać że jestem trochę zielony z tej geometrii
14 mar 16:12
wredulus_pospolitus:
14 mar 16:27
Michal: Dziękuję bardzo
14 mar 16:30
miś:

wysokość h
1 zawiera się w prostej AD to h
1 ma równanie y=3
to prosta BC ⊥ h
1 to BC ma równanie
BC: x= −1
| | 5−3 | | 2 | | 3 | |
aBD= |
| = − |
| to aAC= |
| bo pr.BD⊥pr.AC |
| | −1−2 | | 3 | | 2 | |
| | 3 | |
więc prosta AC : y= |
| (x−1)+3 AC : y= 1,5x+1,5 |
| | 2 | |
a
AB= −1 to pr. AB : y= −1(x−1)+ 3
AB : y= −x+4
14 mar 16:51