Promień okręgu opisanego na pewnym trójkącie...
Michał: Z 23 zadań, które zadała nam Pani nauczycielka jako przygotowanie do matury, nie byłem w stanie
zrobić tego jednego. W internecie nie znalazłem tego zadania.
Przyszło mi do głowy zaokrąglić sinus 0,4 i sinus 0,25 na wartość kąta w stopniach, ale
wolałbym rozwiązać to zadanie bez zaokrąglania.
Treść zadania
Promień okręgu opisanego na pewnym trójkącie jest równy 10, a sinusy dwóch kątów tego
trójkąta są równe 0,4 i 0,25. Oblicz pole tego trójkąta.
13 mar 22:14
13 mar 22:18
Michał: Tak próbowałem już z tego wzoru.
Obliczę a i obliczę b, ale nie jestem w stanie obliczyć trzeciego boku.
13 mar 23:19
wredulus_pospolitus:
znasz sinusy dwóch kątów ... możesz wyznaczyć sinus trzeciego kąta, korzystając z odpowiednich
wzorów trygonometrycznych
13 mar 23:23
Eta:

dł. boku c nie jest potrzebna do obliczenia pola tego trójkąta
R= 10, sinα=0,4 sinβ= 0,25 sinγ= sin(α+β)= sinα*cosβ+cosα*sinβ
cos
2α=1− sin
2α cos
2β=1−sin
2β
cosα=.... cosβ=....
sinγ=.....
| | 1 | |
PABC= |
| *5*8*sin(α+β)=......... |
| | 2 | |
13 mar 23:30
Eta:
i znowu
wredulus się wciął
13 mar 23:32
Eta:
Idę zobaczyć,czy nie wyskoczy z mojej lodówki
13 mar 23:34
wredulus_pospolitus:
Co ja miałem z lodówki wyskakiwać −−− przyszedłem, zobaczyłem co dobrego jest, zjadłem ... i
poszedłem dalej
14 mar 02:23
wredulus_pospolitus:
@Etuś ... ja bym jednak jeszcze zapisał: sinγ = sin(180 − (α+β)) = sin(α+β) tak dla pewności
co by uczeń 'załapał'
14 mar 02:25
chichi:
to ile wynosi to szukane pole @
Michał?
14 mar 02:27
Michał: @chichi
Niestety dostałem zadania bez odpowiedzi.
14 mar 08:56
Min. Edukacji: To nie policzyles😯❓
14 mar 09:12
Michał: Przepraszam, źle przeczytałem pytanie
chichi. Myślałem, że pytał o odpowiedź do zadania.
Za chwilę się zabieram za to zadanie to Wam prześlę ile wyszło.
14 mar 09:53
Michał: No to jedziemy z tym koksem.
sinγ= sin(180°−(α+β)) = sin(α+β) = sinαcosβ + cosαsinβ
sinα = 0,4
sinβ = 0,25
Potrzebuję jeszcze cosα i cosβ.
Z jedynki trygonometrycznej:
sin
2x + cos
2x = 1
cos
2x = 1 − sin
2x
cosx =
√1 − sin2x
sin
2α = (0,4)
2 = (
410)
2 =
16100 =
425
sin
2β = (0,25)
2 = (
25100)
2 = (
14)
2 =
116
| | √21 | | √21 | |
cosα = √1 − sin2α = √1 − 425 = √2125 = |
| = |
| |
| | √25 | | 5 | |
| | √15 | | √15 | |
cosβ = √1 − sin2β = √1 − 116 = √1516 = |
| = |
| |
| | √16 | | 4 | |
| | 4 | | √15 | | √21 | | 1 | |
sinγ = sin(α+β) = sinαcosβ + cosαsinβ = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 10 | | 4 | | 5 | | 4 | |
| | 4√15 | | √21 | | 2√15 | | √21 | | 2√15 + √21 | |
= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 40 | | 20 | | 20 | | 20 | | 20 | |
| | 2√15 + √21 | |
PABC = 12 * 8 * 5 * sinγ = 20 * sinγ = 20 * |
| = 2√15 + √21 |
| | 20 | |
Dzięki Wszystkim za pomoc. Kocham Was.
14 mar 12:30
an: Można też tak: a i b jw. następnie wysokość na c, z sinusa
h
c=2
i z Pitagorasa
c=c
1+c
2=
√52− 22+
√82−22=
√21 +2
√15
14 mar 13:21
chichi:
nie wiem dlaczego wszyscy moi przedmówcy zakładają o ostrości kąta leżącego naprzeciwko
boku o długości 8? Z jasnych przyczyn nie rozewrze nam się kąt naprzeciwko boku długości 5
gdyż 8 > 5. Drugi wariant szukanego pola to P = 2
√15 −
√21
14 mar 16:32
Kacper:
24 mar 13:37