udowodnij
wunia: wykaz ze zdarzenia A i AUB sa niezalezne wtedy i tylko wtedy gdy P(a) = 0 lub P(AUB)=1)
2) Zdarzenia A i A∩B są niezależne wtedy i tylko wtedy gdy P(A) = 1 lub P(A∩B) = 0
prosze o pomoc nie mam pomyslu jak to zrobic
13 mar 20:51
munia:
Jeżeli P(A)*P(B)=P(A∩B) −−− to zdarzenia są niezależne
1) P(A)*P(AUB)= P(A)*P(A∩ (AUB)) = P(A)
P(A)(P(AUB)−1)=0
P(A)=0 lub P(AUB)=1
2 / analogicznie
13 mar 20:58
wunia: a skad wziela sie 1 linijka
13 mar 21:11
wredulus_pospolitus:
definicja zdarzeń niezależnych
13 mar 21:14
wunia: tak przepraszam chodzilo mi o linijke pierwsza ale z dopiskiem 1)
13 mar 21:15
wunia: w sensie rozumiem czemu mnozysz ale ten wynik mnie niepokoi
13 mar 21:16
wredulus_pospolitus:
P(A) * P(AuB) = P(A n (AuB) tak powinno być
a P(A n (AuB)) = P( (AnA) u (AnB) ) = P(A u (AnB)) = P(A)
13 mar 21:20
munia:
poprawiam zapis
P(A)*P(AUB)= P(A∩(AuB)) = P(A)
13 mar 21:26
munia:
Ooo już wredulus ...
13 mar 21:27