Oblicz pole
Paluszek: Oblicz pole czworokąta o bokach 1,2,3,4, jeżeli miara kąta między dwoma najkrótszymi bokami
wynosi 120°
13 mar 20:17
wredulus_pospolitus:
ehhh ... jeżeli bardzo potrzebujemy skorzystać z tego kąta (bo nie musimy) to:
1. z tw. cosinusów wyznaczamy długość przekątnej.
2. znając długość przekątnej wyznaczamy (z tw. cosinusów) jeden z kątów trójkąta powstały z tej
przekątnej i dwóch pozostałych boków.
3. korzystamy ze wzoru na pole trójkąta z wykorzystaniem sinusa kąta pomiędzy znanymi nam dwoma
długościami boków (dla każdego z tych dwóch trójkątów).
I gotowe
13 mar 20:39
aa:

Inny sposób
|BD|=
√7
| | √3 | | 1 | |
P1= |
| P2= |
| *4*h = 2h |
| | 2 | | 2 | |
dwa razy tw. Pitagorasa w ΔBEC i DEB
h
2= 7−(4−x)
2 i h
2= 9−x
2
x=...
h=....
P
2=...
P=P
1+P
2
13 mar 21:16
Mila:
| | 1*2*sin120o | | √3 | |
1) [ABC]= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
2) |DB|
2=7
3)
7=3
2+4
2−2*3*4*cosγ
sinγ=
√1−9/16
4)
14 mar 15:04