b2+c2−a2 | |
a2+c2−b2 |
a | b | sinβ | b | |||||
tw. sinusów: | = | ⇒ | = | |||||
sinα | sinβ | sinα | a |
b2 + c2 − a2 | a2 + c2 − b2 | |||
z tw. cosinusów: cosα = | , cosβ = | |||
2bc | 2ac |
tanβ | sinβ | cosα | |||
mamy, że | = | = ... dokończ ![]() | |||
tanα | cosα | sinβ |
tanβ | sinβ | cosα | |||
wkradł się chochlik: | = | ||||
tanα | sinα | cosβ |
h | ||
tgα = | ||
x |
h | ||
tgβ = | ||
c−x |
tgβ | x | c | |||
= | = | − 1 | |||
tgα | c−x | c−x |
a2 − b2 | ||
2x = | + c | |
c |
a2 + c2 − b2 | ||
x = | ||
2c |
c | 2c2 | 2c2 | |||
− 1 = | − 1 = | − 1 = | |||
c−x | 2c2 − (a2+c2−b2) | −a2 + b2 + c2 |
a2 − b2 + c2 | ||
= | czyli odwrotność tego co Ty napisałeś. | |
−a2 + b2 + c2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |