Funkcja f(x) = -kx
Gabriel: Dana jest funkcja f(x) = −kx. Dla jakich wartości parametru k:
a) do wykresu funkcji f należy punkt A (k, 2k),
b) funkcja f jest rosnąca,
c) wykres funkcji f jest prostopadły do prostej y = √22 x
13 mar 20:10
wredulus_pospolitus:
i z którym podpunktem masz problem
13 mar 20:13
Gabriel: chciałbym żeby ktoś mi odpowiedzi podał. w a) po prostu wstawiam k w miejsce x a 2k w miejsce
y, jak rozumiem?
b i c wyszły mi błędne wyniki
13 mar 20:18
wredulus_pospolitus:
(a) dokładnie
(b) funkcja rosnąca gdy współczynnik kierunkowy >0 więc −k > 0 −−−> k

(c) funkcje są prostopadłe gdy iloczyn ich współczynników kierunkowych = −1 ...
| | √2 | |
więc −k* |
| = −1 −−−> k =  |
| | 2 | |
13 mar 20:27
mati:
a) 2k= −k2
k(k+2)=0
k=0 lub k=2
b) −k>0
k<0
c) a1=√2/2 a1* a2=−1
a2= −√2
−k= −√2
k= √2
13 mar 20:31