ciag
Natalia: Liczby √11+3, x+1,[3−√11] sa w podanej kolejnosci wyrazami malejacego ciagu geometrycznego.
oblicz x
8 mar 20:31
Alutka: Na podstawie definicji c. geom. (stały iloraz sąsiednich wyrazów!) mamy
(√11 +3)*(3 − √11) = (x+1)2
Nadto x+1≠0
oraz x+1< √11 +3
i x+1> 3 − √11
To daje rozwiązanie: x∊ (2 − √11, −1) ∪ ( −1, 2+ √11)
25 cze 01:01
Jack:
a lewa strona nie jest równa −2? Zdaje się, że dla zespolonych wychodzi x=−1−√2i lub
x=−1+√2i, a dla x∊R brak rozwiązań...
25 cze 01:07
Basia:
ależ to nie tak
(x+1)2 = (3+√11)(3−√11)=9−11=−2 a to jest niemożlowe
tam prawdopodobnie jest |3−√11|=√11−3
i wtedy
(x+1)2=(√11+3)(√11−3)=11−9=2
x+1 = √2 lub x+1=−√2
x = −1+√2 lub x= −1−√2
25 cze 01:12
Jack:
oo nie zwróciłem uwagi na możliwość tego modułu...

Brawo za przytomność
25 cze 01:14
Basia:
uzupełnienie:
ciąg ma być malejący ⇒ x+1 nie może być ujemne ⇒ x= −1+√2
25 cze 01:16
Jack:
25 cze 01:16
Basia:
dziękuję Jack, ale to kwestia wprawy
nie pierwszy raz na forum spotykam się z taką próbą zapisu wartości bezwzględnej
wprawdzie dziwi taki brak znajomości klawiatury komputera w pokoleniu informatyczno−komórkowym,
no ale ten akurat przy grach mało przydatny, co wszystko wyjaśnia
25 cze 01:20
Jack:
...i przy okazji diagnoza i studium przypadku
25 cze 01:24
Basia:
czasem bywam zgryźliwa, na ogół z premedytacją
25 cze 01:31
Jack:

Ale czasem tez doceniasz...

Tymczasem, dobranoc.
25 cze 01:47
Basia:
Dobranoc. Miłych snów.
25 cze 01:49