Moze ktos mi wytlumaczyc kiedy sie zmieniają znaki?
ciapek: ponizsze rownanie opisuje okrąg o srodku w punkcie S i promieniu r. Podaj wspołrzedne punktu s
i promien tego okręgu
(−x − 3)2 + (−1 −y)2 = 81
(−1+x)2 + (2−y)2 = 25
13 mar 15:19
chichi:
wyrażenie wewnatrz kwadratu mozesz mnożyć przez −1, bo (−1)
2 = 1, skorzystaj z tego
13 mar 15:27
chichi:
w drugim rownaniu, w pierwszym kwadracie wystarczy zamienić kolejność, a w drugim kwadracie ta
sama procedura co podałem wyżej
13 mar 15:29
as:
po "procedurze"

(x+3)
2+(y+1)
2=81 S=(−3,−1) r=9
(x−1)
2+(y−2)
2=25 S=( 1, 2) r=5
13 mar 15:32
ciapek: a w tym drugim rownaniu w drugim kwardracie to po zamienieniu kolejności nie bedzie (−y + 2)2?
13 mar 15:47
chichi:
ale napisalem, ze w drugim kwadracie stosujemy tę samą procedurę co wyzej,
czyli mnożymy przez −1 wyrażenie wewnątrz kwadratu
13 mar 17:23