proszę o rozwiązanie
anna: udowodnij że dla każdej wartości parametru a funkcja f(x) = 13x3 − ax2 +a2x +5
nie posiada ekstremów
f,(x) = x2 − 2ax + a2 = (x − a)2
x = a
dalej nie wiem
13 mar 06:44
wredulus_pospolitus:
wykaż, że x=a będzie punktem przegięcia.
13 mar 09:08
ite:
A nie łatwiej skorzystać ze zmiany znaku pochodnej?
Wtedy nie trzeba nawet wiedzieć, co to jest druga pochodna (w szkole średniej może tego nie
być).
13 mar 10:22
.: Ite − ale ja nie sugerowałem nawet liczenia drugiej pochodnej.
To co podajesz jest de facto wykazaniem że tam będzie punkt przegięcia
13 mar 10:43
ite: OK
13 mar 11:13
jc:
| | 1 | | a3 | |
f(x)= |
| (x−a)3 + 5 + |
| |
| | 3 | | 3 | |
i widać, że mamy funkcję rosnącą.
13 mar 12:40