proszę o rozwiązanie
anna: dla jakich wartości parametru m liczby
a = 1 + log2 3 b = logm 36 c = 34 log8 6 tworzą w podanej kolejności ciąg
geometryczny
12 mar 18:02
anna: przepraszam ma być c = 43 log8 6
12 mar 18:04
.:
a = log26
b = 2logm6
c = 0.25log26
Wiec 2logm6 = 0.5log26 − − > logm6 = log16 6
12 mar 18:11
anna: dziękuję już zrobiłam m ∊ {18 ; 8}
12 mar 18:31
Eta:
można też tak:
| | 4 | |
z def ciągu geom (logm36)2= (1+ log23)* |
| log86 |
| | 3 | |
teraz prawa strona
| | 1 | |
P= log26* |
| *4log86 = log86*4log86 = log836*log836=(log836)2 |
| | 3 | |
log
m36=log
836 lub log
m36= − log
836
12 mar 18:47
Eta:
jeszcze założenia : m>0 i m≠1
12 mar 18:48