Pitagoras..
Kasia: Ratunku! Nie mogę tego wyliczyć, powinno wyjść x = 3..
| | a − x) | |
(a − x)2 = x2 + ( |
| )2 |
| | 2 | |
gdzie: a = 2
√3 + 3
Liczę i liczę i zawsze gdzieś się gubię...
8 mar 20:24
Godzio: pomoge
8 mar 20:25
Godzio:
| | a2−2ax + x2 | |
a2 − 2ax + x2 = x2 + |
| |
| | 4 | |
4a
2 − 8ax = a
2 − 2ax + x
2
0 = −3a
2 + 6ax + x
2
Dobrze jest napisany przykład ? bo dosyć kosmiczne liczby wyjdą?
8 mar 20:32
Kasia: Właśnie to samo mi wyszło...
hm to może ja przepisze wcześniejszą część zadania bo to sama końcówka, wydaje sie być dobrze..
8 mar 20:33
Godzio: tak myślałem że coś wcześniej jest bo nie możliwe żeby coś takiego wyszło
8 mar 20:34
Kasia:

Znajdź długość boku kwadratu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku a = 2
√3 + 2.
Prawie wyszedł.
I stąd wzięłam tamto równanie...
8 mar 20:40
Kasia: a = 2√3 + 3
nie +2
8 mar 20:44
Godzio: coś przekombinowałaś zaraz narysuje
8 mar 20:47
Eta:
otrzymasz:
a(a
√3−2x)= ax
√3 /:a
a
√3−2x = x
√3
x(
√3+2) =a
√3=
√3(2
√3+3)= 6+3
√3= 3( 2+
√3)
odp; x =3
8 mar 20:58
Godzio:
h(a−x) = ax
| 6 + 3√3 | |
| (2√3+3 −x) = (2√3+3)x /*2 |
| 2 | |
(6+3
√3)(2
√3+3−x) = (4
√3+6)x
12
√3 + 18 − 6x + 18 + 9
√3 − 3
√3x = 4
√3x + 6x
21
√3 + 36 = 7
√3x + 12x
21
√3 − 7
√3x + 36 − 12x = 0
7
√3(3−x) + 12(3−x) = 0
(3−x)(7
√3+12) = 0
3−x = 0
x = 3
8 mar 21:02
Eta:
8 mar 21:04
Kasia: no tak bez Pitagorasa też się da..
zaraz sie odnajdę w tym.
Dzięki wielkie!
8 mar 21:06
Godzio: to ja się tu męczę a tu tak prosto można było
8 mar 21:07
Kasia: Godzio, Twoje wymęczone rozwiązanie bardziej do mnie przemawia..
8 mar 21:09