Szeregi
Lolek: Korzystajac z kryterium porownawczego zbadaj zbieznosc
∞
n=1
Moze byc w ten sposób?
| | 3n+1 | | 3n+1 | |
0<= ∑ |
| <= ∑ |
| |
| | n3+2 | | n3 | |
| | 3n+1 | |
Obliczamy czy ∑ |
| jest zbiezne |
| | n3 | |
| | 3n+1 | |
Wychodzi ze jest i daltego ∑ |
| rowniez jest zbiezne |
| | n3+2 | |
Dobrze?
12 mar 16:49
wredulus_pospolitus:
dobrze
12 mar 16:58
Lolek: I ten szereg mozna obliczyc w taki spsob ze
| | 3n+1 | | n3(3/n2+1/n3) | | 3 | | 1 | |
∑ |
| = ∑ |
| = ∑ |
| + |
| = 0 |
| | n3 | | n3 | | n2 | | n3 | |
Czyli szereg zbiega sie w zerze
Poprawnie?
12 mar 18:00
.:
Nawias i to nie prawda. Suma nie jest równa 0

Szereg jest zbiezny ale suma oczywiście jest jakaś tam liczba dodatnia.
12 mar 18:05
.:
I osobiście inaczej bym oszacować, co by ułatwiło wykazanie zbieznosci
| 3n + 1 | | 3n+n | | 4 | |
| ≤ |
| = |
| |
| n3 +2 | | n3 | | n2 | |
12 mar 18:07