okręgi
Adam: Promienie dwóch okręgów są równe r1=2m−1 oraz r2=3m.
odległość między ich środkami jest równa 14.
b) dla jakich wartości m te okręgi mają dwa punkty wspólne.
z założenia D= (12, +∞)
warunek na okręgi przecinające się:
R−r<|AB| < R+r
3m−2m−1< |AB|< 5m−1
m−1< |AB| < 5m−1
tak? i co dalej?
12 mar 12:20
ite:
warunek powinien być taki:
|R−r| < |AB| < R+r
oraz źle policzona różnica R−r
12 mar 12:31
Jolanta: Co to jest|AB|?
12 mar 12:33
wredulus_pospolitus:
Joluś ... odległość pomiędzy środkami okręgów
12 mar 12:40
Jolanta: środki oznaczamy 01,02 masz A i B czyli odległość masz podana. 14
I jeszcze jak odejmujesz 2m−1 weź w nawias ,bo znak się zmienia. +1
12 mar 12:43
Jolanta: Ja to wiem🙂
12 mar 12:45
Adam: ok. no ale co dalej....
12 mar 12:53
Adam: ok . juz wiem, dzięki
12 mar 12:55