Geometria Analityczna - zadanie z testu poziomującego CKE
sasito: Punkty A(2,1) B(5,−2) C(11,m) gdzie m jest dodatnią liczbą rzeczywistą są wierzchołkami
trójkąta o polu równym 21. Na boku AC tego trójkąta zaznaczono punkt P, który jest
równoodlegly od punktu A i B. Oblicz współrzędne punktu P
12 mar 11:48
wredulus_pospolitus:
1. wyznaczamy prostą k przechodzącą przez A,B.
2. obliczamy |AB|
3. wyznaczamy proste p1, p2 równoległe do prostej k, która jest 'odległa' od niej o |AB|
4. wyznaczamy wartości p1(11) oraz p2(11) <−−− masz wartość 'm' (pamiętaj, że m > 0)
5. wyznaczasz prostą l przechodzące przez A i C.
6. wyznaczasz środek odcinka AB
7. wyznaczasz prostą m prostopadłą do k, przechodzącą przez środek odcinka AB
8. wyznaczasz punkt przecięci się prostych m i l <−−− i masz współrzędne punktu P.
12 mar 12:20
Eta:

Można tak:
| | 1 | |
PABC= |
| |AB|*h =21 gdzie h −− odległość punktu C od prostej AB |
| | 2 | |
|AB|=3
√2 prosta AB : y= −x+3 ⇒ x+y−3=0 −− postać ogólna
| | |11+m−3| | | |m+8| | |
h= |
| = |
| |
| | √2 | | √2 | |
| | 1 | | |m+8| | |
to P= |
| *3√2* |
| = 21 ⇒ m= 6 bo m>0 |
| | 2 | | √2 | |
C= (11,6)
teraz |AP|
2=|BP|
2 P∊ prostej AC ( obliczenia żmudne ale prowadzą do celu
albo tak ΔAPB równoramienny
napisz równanie jego wysokości p ⊥ AB
i rozwiąż układ równań prostej p z prostą AC
===========
12 mar 22:05