Ilość kombinacji na szachownicy
Kobra: Na ile sposobów można umieścić wszystkie 32 bierki na szachownicy?
12 mar 00:40
wredulus_pospolitus:
emmm a jak niby mamy rozmieszczać BIERKI na szachownicy
Czy Ty w ogóle wiesz co to są bierki
12 mar 00:53
wredulus_pospolitus:
w sensie −−− czy są jakieś restrykcje co do tego gdzie jaka figura może się znajdować, czy
każda zajmuje tylko jeno pole.
12 mar 00:55
wredulus_pospolitus:
Jeżeli przyjmujemy, że mówimy o klasycznych bierkach szachowych.
Jeżeli przyjmiemy że każda bierka może zająć każde miejsce i olewamy jakiekolwiek zasady. Każda
bierka zajmuje dokładnie jedno miejsce i tylko jedna bierka zajmuje jedno miejsce, to:
| 1 | | | | 32! | |
1. |
| * | * |
| |
| 2 | | | 2*(8!*2!*2!*2!) | |
12 mar 01:01
12 mar 01:21
kerajs:
Czym jest '' 1. '' ?
| 1 | |
Dlaczego tam masz '' |
| * ... '' ? |
| 2 | |
12 mar 07:48
wredulus_pospolitus:
1. −−− bo zapewne chciałem to rozbijać na punkty z opisem 'co jest co', ale pisząc
zrezygnowałem z tego
a co do 1/2 −−− będzie lub nie będzie w zależności od tego czy przyjmujemy, że szachownica
nie ma (a tak ja przyjąłem) numeracji na rancie lub ją ma.
Gdyż, jeżeli numeracja nie występuje, to możemy ją obrócić o 180o uzyskując dokładnie taki sam
układ pól.
12 mar 09:59
kerajs:
Przypuszczam , że odpowiedź książkowa nie będzie zawierała 1/2. Skoro autor użył określenia ''
bierki'' to i szachownica ma numerowane pola.
Ktoś inny uwzględniłby obroty o 90o zapominając, że tam pola szachownicy zmienią barwę.
12 mar 14:08
wredulus_pospolitus:
Kerajs −−− niby dlaczego? TURNIEJOWE szachownice często są bez numeracji.
A jak ktoś inny był uwzględnił obrót o 90o i zapomniał o zmianie 'barwy' to by już popełnił
błąd.
Ja nie mam zamiaru się kłócić co do wyniku −−− zapewne będzie bez 1/2 bo najprawdopodobniej
tworzący zadanie nawet nie pomyślał nad tym że nieprecyzyjnie skonstruował treść zadania.
Jednak z mojej perspektywy − mój wynik jest 'do obrony' gdyby sprawdzający bezmyślnie patrzył
na klucz/rozwiązanie.
12 mar 15:01