uzasadnij
ja: dla n ∊ N liczba n2+2n nie jest podzielna przez 3. uzasadnij, ze liczba n2−1 jest podzielna
przez 3
10 mar 20:04
wredulus_pospolitus:
n2 + 2n = n(n+2) NIE jest podzielna przez 3 to znaczy, że n nie jest podzielne przez 3 oraz
n+2 nie jest podzielne przez 3 ... więc n+1 jest podzielne przez 3.
a więc n (mod 3) = 2 (mod 3) = (−1) (mod 3)
n2 −1 (mod 3) = (−1)2 − 1 (mod 3) = 1 − 1 (mod 3) ≡ 0
c.n.w.
albo inaczej:
n2 + 2n = n(n+2) NIE jest podzielna przez 3 to znaczy, że n nie jest podzielne przez 3 oraz
n+2 nie jest podzielne przez 3 ... więc n+1 jest podzielne przez 3.
n2 −1 = (n−1)(n+1)
wniosek ...
10 mar 20:15
Jolanta: n, Może jeszcze takie zdanie n+1, n+2 to trzy kolejne liczby a wśród trzech kolejnych liczb
istnieje dokładnie jedna liczba podzielna przez 3
10 mar 22:03
Jolanta: n ,n+1, n+2
10 mar 22:05
kerajs:
n może należeć do trzech rodzin:
1) n=3k
2) n=3k+1
3) n=3k+2
wystarczy po kolei każdą wstawiać do trójki n, n+1, n+2 wskazywać podzielną przez 3.
11 mar 09:47