delta
ja: Równość (3p(2)−a)2=9−4p(2) obliczyć a
10 mar 17:58
wredulus_pospolitus:
(3
√2 − a)
2 = 9 − 4
√2 
i z czym dokładnie masz problem
10 mar 18:10
ja: obliczam deltę ale potem co zrobić jak mi wyjdzie pierwisatek w delcie
10 mar 18:18
.: To pokaż jak liczysz
10 mar 18:20
ja: pto może ostatnie obliczenia napiszę , po przekształceniu, z zastosowaniem wzoru skróconego
mnożenoia wychodzi mi a2−6p(2)+9+4p(2), a po wyliczeniu delty wychodzi mi 36−16p(2) no chyba,
że gdzieś się machłam
10 mar 18:23
Jolanta: Nieciekawa. Δ=36−16✓2
10 mar 18:25
wredulus_pospolitus:
a ogólnie wyjściowe równanie jest podane czy wynika z jakiś wcześniejszych przekształceń
10 mar 18:26
wredulus_pospolitus:
36 − 16√2 = 32 − 2*4√2*2 + 4 = (4√2 − 2)2
10 mar 18:28
wredulus_pospolitus:
a jak tego nie widzimy (co nie jest proste do zauważenia jeżeli nie ma się 'wprawionego' oka)
to:
a2 + b2 = 36
ab = 8√2
rozwiązujemy taki układ równań
10 mar 18:29
Eta:
Δ=36−16√2= (4√2−2)2
√Δ=4√2−2
i dokończ
10 mar 18:31
wredulus_pospolitus:
inne podejście
mamy Δ ... nie jest ona 'piękna' ale wiemy, że Δ > 0 więc robimy krok wstecz i korzystamy ze
wzorów Viete'a:
x1 + x2 = 6√2
x1 * x2 = 9 + 4√2
i taki układ rozwiązujemy
10 mar 18:32
ja: dzięki, zauważyłam i pięknie wszystko wyszło
10 mar 18:34
Eta:
Można też tak:
9−4√2= ( 2√2−1)2
(3√2−a)2=(2√2−1)2
to 3√2−a=2√2−1 lub 3√2−a= −2√2+1
a=......... lub a=.............
10 mar 18:36
kerajs:
9−4√2=(2√2−1)2
10 mar 18:36