potęgi
ja: x = 220 i y = 219 Spośród poniższych zdań dotyczących liczb x i y wskaż zdanie fałszywe A.
Liczba y jest o 219 mniejsza od liczby x B. Liczba x jest 219 razy większa od liczby y C.
Liczba y jest dwukrotnie mniejsza od liczby x D. Kwadrat liczby y jest większe od liczby x
10 mar 17:37
wredulus_pospolitus:
masz zdania:
A. y < x
B. y > x
wtedy C i D jest nieistotne ... skoro tylko jedno jest nieprawdziwe to musi być jedno z tych
dwóch zdań.
Więc które z tych dwóch jest nieprawidłowe
10 mar 17:44
wredulus_pospolitus:
a jakbyśmy się jeszcze bardziej zastanowili to mamy:
C. 2y = x
| | x | |
i wiemy, że jest to prawdziwe zdanie ... skoro 2y = x to y = |
| < x  |
| | 2 | |
ergo ... więc które zdanie jest błędne
10 mar 17:46