prawdopodobieństwo
krokodyl: z jakiego wzoru mam skorzystać aby obliczyć P(A1sumaA2sumaA3) mam odpowiedź ale nie wiem
z jakiego wzoru skorzystano
10 mar 15:47
.:
P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB)
I teraz: B = A2 u A3 wstawiasz i znowu korzystasz + (dwa razy o ile dobrze kojarzę) z tego
wzoru, plus z praw działań na zbiorach
10 mar 16:26
krokodyl: a skąd się bierze A1iloczynA2iloczynA3?
10 mar 16:29
.:
Będzie z rozpisania P(A n (A2 u A3))
10 mar 16:45
krokodyl: a może ktoś to całe rozpisać po kolei bo nie widzę tego?
10 mar 16:47
10 mar 17:10
Mila:
Masz wykazać prawdziwość sumy :
P(A∪B∪C)=P(A)+P(B)+P(C)−P(A∩B)−P(A∩C)−P(B∩C)+P(A∩B∩C)
?
10 mar 17:17
krokodyl: i ten wzór należy zapamiętać czy z wzoru z 16:26 można wyprowadzić?
10 mar 17:50
wredulus_pospolitus:
oczywiście, że można ze wzoru 16:26 wyprowadzić.
Tak samo jak wzór na (a+b+c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2ac + 2bc można wyprowadzić ze wzoru
(x+y)2 = x2 + 2xy + y2
10 mar 18:12
wredulus_pospolitus:
z drugiej strony ... powinien to być na tyle łatwy wzór do zapamiętania że powinieneś go
kojarzyć ... 'metoda włączeń i wyłączeń" się tutaj kłania, zresztą dostałeś nawet link do
wikipedii.
10 mar 18:13
kerajs:
Rysuj obrazki, czyli diagram Venna. To wystarczy.
10 mar 18:42
Mila:
Masz wyprowadzić:
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B) masz udowodnione ?
P(A∪B∪C)=P( (A∪B)+C)=P(A∪B)+P(C)−P((A∪B)∩C)=
=P(A)+P(B)−P(A∩B) +P(C)− P((A∩C)∪(B∩C))=
=P(A)+P(B)+P(C)−P(A∩B)−[P(A∩C)+P(B∩C))−P(A∩C∩B∩C)]=
=P(A)+P(B)+P(C)−P(A∩B)−P(A∩C)−P(B∩C))+P(A∩B∩C)
10 mar 18:50
krokodyl: dziękuję
10 mar 20:13
Mila:

P(A∪B)=?P(A)+P(B)−P(A∩B)
Patrz na diagram:
1) P(A∪B)=P(A)+P(B\A)
2) P(B)=P(A∩B)+P(B\A)
P(B\A)=P(B)−P(A∩B)
3) Podstawiając do (1)
P(A∪B)=P(A)+P(B\A)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
10 mar 22:55