pomocy! ktos umie z fizy?: Mam takie zadanko z fizyki, moze ktos na tym forum umie je zrobic , bede wdzieeczna
bardzo.
Oblicz natężenie pola elektrostatycznego wytworzonego przez ładunek jądra atomu wodoru na
pierwszej orbicie na której znajduje się elektron.
I orbita = 5,29 * 10-11 m
jest to średnica orbity
Oblicz jaką siłą przyciąga się elektron z jądrem?
23 lis 14:12
Paweł: Z wzoru (natezenie pola el.)E=kQ/r2, gdzie
r to polowa podanej srednicy
Q to ladunek jenego protonu w jadrze, tak naprawde e(czyli ladunek elementarny,
trzeba go uznac tu za dana w tym zadaniu)
A sila przyciagania to: F=qE, gdzie q to ponownie e(ladunek jednego elektronu, tylko ze
ze znakiem - ), ale moduly likwiduja ten problem. Czyli F=ke2/r2
23 lis 15:36
pomocy! ktos umie z fizy?: Mozna na liczbach i z rozw. ? bo to dla mnie czarna magia, a potrzebne na jutro
niestety...
23 lis 16:08
pomocy! ktos umie z fizy?: ?
23 lis 16:31
Paweł: Jak d=5.29*10-11m to polowa z tego to promien
czyli r=2.645*10-11m
z tablic/ksiażki e=1.6*10-19 C
k=9*109 Nm2/C2
i wystarczy podstawic do wzoru na gorze, mi wyszlo:
E=2.06*1012 N/C
a sila:
F=2.06*1012 N/C *1.6*10-19 C = 3.3*10-7 N
23 lis 16:36