1
Milutka=): Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem, którego przekątna o długości d
tworzy z podstawą kąt &. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość walca.
8 mar 20:16
Milutka=): 2.Przekątna przekroju osiowego walca o długości d tworzy z bokiem odpowiadającym wysokości
walca kąt o mierze &. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość walca
8 mar 20:20
Milutka=): Pomocy

!
8 mar 20:25
Godzio: pomoge
8 mar 20:41
Milutka=): dziękuję
8 mar 20:43
Godzio:

zastąpie & = α ty sobie tam zapiszesz jako &
sinαd = 2r
H = cosαd
| | sin2αd2 | | sin2αcos2αd4π | |
V = πr2H = π * |
| * cos2αd2 = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | sin2αd2 | | sinαd | |
Pc = 2πr2 + 2πrH = 2π * |
| + 2π* |
| *cosαd = |
| | 4 | | 2 | |
sin
2αd
2π + sinαcosαd
2π = sinαd
2π(sinα + cosα)
8 mar 20:46
Milutka=): to jest 2 zadanie nie?
8 mar 20:49
Milutka=): mam jeszcze pytanko jedno to tego zadanka

Bo H=cosαd to dlaczego potem w objętości to jest podniesione do kwadratu
8 mar 20:54
Milutka=): Godzio jestes tam jeszcze?
8 mar 21:08
Godzio: a to się pomyliłem

tam ma być
8 mar 21:09
Godzio: myslalem ze te zadania są takie same

juz pomagam 1
8 mar 21:10
Milutka=): no tak myslałam

ale chciałam sie upewnic hehe a pole dobrze jest?
8 mar 21:10
Milutka=): bo tam sie skraca 2 i 4 to z tej dwojki jeszcze 2 zostanie a tobie tam sie poskracało jakos
wszystko
8 mar 21:11
Godzio:
H = sinα*d
cosαd = 2πr
| | cos2αd2 | | cos2αsinαd3 | |
V = πr2H = |
| * sinα*d = |
| |
| | 4π | | 4π | |
| | cos2αd2 | |
Pc = 2πr2 + 2πrH = |
| + cosαd2sinα |
| | 2π | |
sprawdz jeszcze, bo P
c to juz w pamieci robilem
8 mar 21:14
Milutka=): no oki a wytłumaczysz mi jeszcze cos?
8 mar 21:15
Godzio: No prawda prawda

zapisz to poprawnie bo ja juz z sił opadam
8 mar 21:15
Godzio: no dawaj
8 mar 21:15
Milutka=): bo ja nie rozumiem tego że czasem sie pisze 2r tą podstawe a czasem 2πr od czego to sie ma?
8 mar 21:17
Godzio:

2r = średnica i bok przekroju osiowego walca
2πr − obwód podstawy walca, bok prostokąta z którego składa się powierzchnia boczna walca
8 mar 21:22
8 mar 21:23
Milutka=): dzięki Godzio za pomoc i zadanka
8 mar 21:38