Zadanko z geometrii
Misiek :

W trójkąt ABC wpisano romb ADEF tak jak na rysunku.
Wykaż, że:
1/|AD| = 1/|AB| + 1/|AC|.
8 mar 17:37
.:
Wskazowka:
Zauważ jaką szczególną cechę ma AD dla trójkąta ABC
8 mar 18:19
wredulus_pospolitus:
Chwila ... czym jest 'D'

Albo ... gdzie jest 'D'?
8 mar 18:27
wredulus_pospolitus:

To jest któreś z
D ? Czy
D 
Jeżeli to drugiej − to wtedy nie jest to prawdą.
Jeżeli to pierwsze − to wtedy poprawiam wskazówkę: tw. Talesa się kłania (vel podobieństwo
trójkątów)
8 mar 18:29
Misiek : D jest na boku AB; E jest na boku BC; F jest na boku AC.
8 mar 20:27
Misiek :
8 mar 20:32
.:
To tak jak napisałem − Tw. Talesa bądź podobieństwo trójkątów załatwi sprawę.
8 mar 20:42
aa:

ΔDBE ∼ΔCFE z cechy (kkk)
to
| | b−a | | a | |
|
| = |
| ⇒ a2=bc−ac−ab+a2 |
| | a | | c−a | |
bc=ab+ac / : abc
i mamy tezę
8 mar 20:48