pomozcie mi z tym ale bez wzoru z kart wzorow xd
ciapek: Wyznacz równanie ogólne prostej k, do której należa punkty A i B
A(−2;6) B(√2;−3√2)
7 mar 18:01
ciapek:
7 mar 18:02
ciapuś:
y= −3x
7 mar 20:57
limes:
| | 6 + 3√2 | |
najpierw wyznaczymy współczynnik kierunkowy tej prostej: a = |
| = |
| | −2 − √2 | |
prosta zawierająca te punkty: y = −3(x +2) + 6 ⇒ y = −3x
Zastosowaliśmy: y = a(x − x
0) + y
0, tu: x
0 = −2, y
0 = 6
Hej, ciapek! nie popisuj się odpowiedzią, którą pytający zna, bo jest w spisie odpowiedzi,
ale pokaż sposób rozwiązania
8 mar 00:52
ciapuś:
Hej
limes
8 mar 13:57
Jolanta: Nie wiem jakie wzory są w tej karcie ale można jeszcze inaczej
y= ax+b Rozwiązujemy układ równań
6=−2a+b
−3✓2=✓3a+b
8 mar 22:44