prawdopodobienstwo
unia: prawdopodobieństwo warunkowe a wzor bayesa
czy ktos umie na chlopski rozum pokazac roznice
bo dla mnie oba mowia o zajsciu czegos pod warunkiem innego warunku
6 mar 22:47
Qulka: to to samo tylko w Bayesie warunkiem jest pr−wo całkowite
7 mar 00:50
wredulus_pospolitus:
Bo tak dokładnie jest.
Wzór Bayesa pomaga nam w obliczeniu prawdopodobieństwa warunkowego w momencie gdy łatwiej jest
policzyć 'odwrotne' prawdopodobieństwo warunkowe.
O co mi chodzi.
Mamy takie zadanie.
Mamy dwie urny. W urnie nr 1 mam 5 kul białych i 5 kul czarnych, w urnie nr 2 mamy 3 kule białe
i 7 kul czarnych.
Losujemy z losowo wybranej urny dwie kule i przerzucamy je do drugiej urny, następnie losujemy
jedną kulę z drugiej urny i dajemy ją Zosi.
Oblicz prawdopodobieństwo, że najpierw losowaliśmy z urny 1 pod warunkiem, że Zosia dostała
kulę czarną.
Gdybyśmy tutaj chcieli wyznaczyć to prawdopodobieństwo warunkowe 'wprost' to oczywiście, byłoby
to możliwe, ale trochę musielibyśmy się napocić.
Jednak o wiele łatwiej będzie nam policzyć prawdopodobieństwo wylosowania czarnej pod
warunkiem, że najpierw losujemy z urny 1 i stosując wzór Bayesa, dojść do tego pierwotnego
'problemu'.
Ja osobiście nigdy nie korzystałem ze wzoru Bayesa, tylko wyliczałem wprost ... ale to ja.
7 mar 00:55
unia: nie bardzo wiem jaka to jest roznica oba zakladaja ze cos sie wydarzylo w przeszlosci i wobec
tego kieruje nam to sciezke prawdopodobiensdtwa dla 2 przypadku
9 mar 23:42
Qulka:

prawdopodobieństwo warunkowe np że D pod warunkiem że z A (pomarańczowa strzałka)
P(D|A) = P(D|A)•P(A) / P(A)
prawdopodobieństwo całkowite że D P(D)=P(D|A)•P(A)+P(D|B)•P(B)+P(D|C)•P(C)
prawdopodobieństwo warunkowe np że A pod warunkiem że D (używamy Bayesa bo musimy uwzględnić
całkowite)
P(A|D)= P(D|A)•P(A) / P(D)
10 mar 20:15