Oblicz pole obszaru
gofrownica: Oblicz pole obszaru ograniczonego osią OX oraz krzywymi:
1) y=−x−1 ; y=2x−4
2) y=x2 ; y=2x−1
Po narysowaniu wykresów nie potrafię zauważyć o które pole chodzi oraz z czego zapisać całkę, z
obliczaniem nie mam problemów.
6 mar 16:26
wredulus_pospolitus:

(1)
6 mar 17:06
wredulus_pospolitus:

(2)
6 mar 17:07
gofrownica: Czy w 1) będzie
−1∫
2 (−x−1−(2x−4))dx
A w 2)
0∫
2(x
2−(
2x−1))dx
6 mar 17:28
.: Nie
6 mar 17:59
gofrownica: No to jak w takim razie powinno być?
6 mar 20:11
wredulus_pospolitus:
(2)
| | 2 | |
∫01 x2 dx + ∫12 ( |
| + 1) dx |
| | x | |
analogicznie (1)
6 mar 21:39
gofrownica: Dziękuję serdecznie
6 mar 22:46