Zwinięcie wyrażenia
Gryf: x
4−1x
3+3x
2+2x+1
Da się takie coś przedstawić w prostszej postaci ewentualnie postaci iloczynowrj
6 mar 09:37
.:
Na pewno jest − 1x
3
Czy to powstało po jakiś przeksztalceniach?
6 mar 09:41
Gryf: Przepraszam błąd będzie tam +2x3
6 mar 09:46
.:
x
4 + 2x
3 + 3x
2 + 2x + 1

... = (x
2 +x+1)
2
6 mar 09:54
Gryf: Dzięki a generalnie jest jakaś metoda na zwijanie wyrażeń np o 5 wyrazach i te wyrazy pierwszy
i ostatni są te same, drugi i przedostatni też
6 mar 11:28
Fałszywy 6-latek: współczynniki nieoznaczone korzystając ze wzoru
(a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2ac+2bc
6 mar 11:34
kerajs:
x
4+2x
3+3x
2+2x+1=0
| | 1 | | 1 | |
(x+ |
| )2−2+2(x+ |
| )+3=0 |
| | x | | x | |
t
2+2t+1=0
(t+1)
2=0
(x
2+1+x)
2=0
6 mar 14:04
6 mar 14:41
Mariusz:
To równanie łatwo rozłożyć metodami ogólnymi
Równanie rozwiązujące trzeciego stopnia już jest częściowo rozłożone
i łatwo wyciągnąć wspólny czynnik
Poza tym każdy wielomian jednej zmiennej jest symetryczny
bo mamy tylko jedną permutację zmiennych
a aby wielomian był symetryczny to nie może istnieć permutacja zmiennych która zmieniłaby
wyjściowy wielomian
Po dowolnej permutacji zmiennych musimy dostać ten sam wielomian
który mieliśmy przed permutacją zmiennych
A teraz pokażę że nie warto wydzielać tego przypadku
ax
4+bx
3+cx
2+bx+a=0
| | b | | c | | b | |
x4+ |
| x3+ |
| x2+ |
| x+1=0 |
| | a | | a | | a | |
| | b | | c | | b | |
(x4+ |
| x3) − (− |
| x2− |
| x−1)=0 |
| | a | | a | | a | |
| | b | | b2 | | b2−4ac | | b | |
(x4+2 |
| x3+ |
| x2) − ( |
| x2− |
| x−1)=0 |
| | 2a | | 4a2 | | 4a2 | | a | |
| | b | | b2−4ac | | b | |
(x2+ |
| x)2 − ( |
| x2− |
| x−1)=0 |
| | 2a | | 4a2 | | a | |
| | b | | y | | b2−4ac | | b | | b | | y2 | |
(x2+ |
| x+ |
| )2 − ((y+ |
| )x2+( |
| y− |
| )x+ |
| −1) = 0 |
| | 2a | | 2 | | 4a2 | | 2a | | a | | 4 | |
| | y2 | | b2−4ac | | b | | b | |
Δ = 4( |
| −1)(y+ |
| )−( |
| y− |
| )2 |
| | 4 | | 4a2 | | 2a | | a | |
Chcemy dostać różnicę kwadratów więc przyrównujemy wyróżnik do zera
| | y2 | | b2−4ac | | b | | b | |
4( |
| −1)(y+ |
| )−( |
| y− |
| )2=0 |
| | 4 | | 4a2 | | 2a | | a | |
| | b2−4ac | | b2 | |
(y2 − 4)(y+ |
| ) − |
| (y−2)2 = 0 |
| | 4a2 | | 4a2 | |
| | b2−4ac | | b2 | |
(y−2)(y+2)(y+ |
| ) − |
| (y−2)(y−2) = 0 |
| | 4a2 | | 4a2 | |
Mamy wspólny czynnik wobec czego mamy ułatwione rozwiązywanie równania trzeciego stopnia
| | b2−4ac | | b2 | |
(y−2)((y+2)(y+ |
| ) − |
| (y−2)) = 0 |
| | 4a2 | | 4a2 | |
Tutaj dwójka nie zawsze da rozkład nad rzeczywistymi
choć jest łatwym do dostrzeżenia pierwiastkiem równania rozwiązującego
7 mar 05:06
Mariusz:
1+2x+3x2+2x3+x4
Podobnie jak i pisemna metoda dzielenia działa też dla wielomianów
tak i pisemna metoda wyciągania pierwiastków działa też dla wielomianów
1+x+x2
1+2x+3x2+2x3+x4
1
2x + 3x2+2x3+x4 |(2+x)*(x)
2x + x2
2x2+2x3+x4|(2+2x+x2)(x2)
2x2+2x3+x4
0
Gdybyśmy nie dostali reszty równej zero to musielibyśmy kontynuować
obliczenia i dostalibyśmy szereg przy czym jeżeli nie odgadlibyśmy wzoru
na wyraz ogólny tego szeregu to bylibyśmy w stanie podać tylko skończoną liczbę jego wyrazów
7 mar 05:20