oblicz długości boków trójkąta
😚: W trójkącie ABC punkt D należy boku AB i |AD| = 1, |BD| = 2. Obliczyć długości boków AC i BC
wiedząc, że kąt BAC = 45°, kąt BDC = 60°.
Wyszło mi √6+√22 oraz √6
Jakoś te liczby nie budzą mojej sympatii, a nie mam klucza więc bardzo proszę o sprawdzenie i
ewentualną korektę
4 mar 22:57
wredulus_pospolitus: to pokaż swoje rozwiązanie ... będzie szybciej
4 mar 23:01
Eta:
|AC|=x
√6 i |BC|
2= 3x
2+(2−x)
2
========================
4 mar 23:59
😚: Dziękuję, miałem błąd, bo napisałem że CE = x, teraz wszystko się zgadza
5 mar 07:49