Przesunięcie funkcji kwadratowej
Help : wykres funkcji kwadratowe f przesunięto równolegle o 2 jednostki w lewo i 1 jednostkę w dół.
otrzymano w ten sposób wykres funkcji g danej wzorem g(x)=x2 − 10x + 14 wyznacz wzór funkcji f
4 mar 22:31
wredulus_pospolitus:
sposób I:
g(x) = f(x+2) − 1 −−−> f(x) = g(x−2) + 1 = (x−2)2 − 10(x−2) + 14 + 1 = ...
4 mar 22:43
Help : Skąd się wzięło nagle +1 skoro ma się przesunąć w dół?
4 mar 22:51
wredulus_pospolitus:
g(x) = f(x+2) − 1 <−−−− to informuje na o przesunięciu o 2 jednostki w lewo i 1 jednostkę w
dół
my chcemy dokonać 'odwrotnej' procedury ... czyli chcemy wykres g(x) przesunąć o 2 jednostki w
prawo i 1 jednostkę w górę
stąd: g(x−2) + 1 = wyjściowe f(x)
4 mar 22:53
Help : Okej już rozumiem, dziękuję slicznie
4 mar 22:55
wredulus_pospolitus:
to na dokładkę
sposób II:
f(x) = ax2 + bx + c
wiemy, że g(x) = x2 − 10x + 14 = a(x−2)2 + b(x−2) + c − 1
stąd od razu a = 1 i musimy tylko wyznaczyć 'b' i 'c' z powyższego równania (wartości przy
współczynnikach muszą się sobie równać(
4 mar 22:58
aa:
Można też tak
dla g(x) xw= 5 i yw= −11
to dla f(x) xw= 5+2= 7 i yw= −11+1= −10
zatem f(x)= (x−7)2−10
f(x)= x2−14x+39
==============
4 mar 23:43