Jak się liczy takie granicę ??
Gryf: Wyznacz granice funkcji w +
∞ i −
∞
f(x) =
√9x2+1 + 3x
Na logikę w +
∞ granica to +
∞ bo im większy x tym większy f(x) suma pierwiastka z większej
liczby i większa liczba są rozbieżne do +
∞
No dobra ale jak to formalnie napisać

i co zrobić z −
∞
4 mar 22:00
wredulus_pospolitus:
w tym przypadku warto skorzystać z przekształcenia:
| | a − b2 | |
√a + b = |
| zauważ, że (−3x) −−−> +∞ |
| | √a − b | |
4 mar 22:05
Gryf: | | 9x2+1−9x2 | | 1 | | 1 | |
Ok czyli mamy |
| czyli |
| = |
| gdy x dąży |
| | √9x2+1−3x | | |3x|√1+...−3x | | −3x−3x | |
| | 1 | |
do −∞ to −6x dąży do +∞ a zatem |
| dąży do 0 |
| | −∞ | |
Dobrze zrobiłem
4 mar 22:12
Gryf: | | 9x2+1−9x2 | | 1 | | 1 | |
Ok czyli mamy |
| czyli |
| = |
| gdy x dąży |
| | √9x2+1−3x | | |3x|√1+...−3x | | −3x−3x | |
| | 1 | |
do −∞ to −6x dąży do +∞ a zatem |
| dąży do 0 |
| | −∞ | |
Dobrze zrobiłem
4 mar 22:12
Gryf: Zdublowało wiadomość przepraszam a co do +∞ i tam granicy to z |3x| robi się 3x i w mianowniki
będzie 0 czyli 1 podzielić przez 0 to ∞
4 mar 22:13
wredulus_pospolitus:
tyle że −6x −−−> +
∞
4 mar 22:23
wredulus_pospolitus:
dla granicy w +
∞ to przekształcenie jest zbyteczne, bo nie masz symbolu nieoznaczonego
4 mar 22:23
Gryf: Tak chodziło o 1 podzielone przez +∞ czyli do 0
No dobra a jak x dąży do +∞ to będzie w liczniku dalej 1 ale w mianowniku 0 czyli 1 przez 0 to
+∞ ale tu może być też −∞ jak to opisać fschowiej
4 mar 22:35
wredulus_pospolitus:
jak napisałem ... przy granicy w +
∞ to przekształcenie jest bez sensu bo dostajesz sytuację
| | 1 | |
|
| i nie wiesz czy to będzie +∞ czy −∞. |
| | 0 | |
4 mar 22:39