Oblicz promień walca
jbs: Naczynie o pojemności 1 litra ma kształt walca, którego wysokość jest
32 razy dłuższa niż
średnica podstawy. Oblicz promień r podstawy walca.
Nie bardzo wiem jak się za to zabrać
wredulus_pospolitus:
1. Szukasz w internecie: 1 litr = ... ile ... dm
3
| | πd2 | |
2. Vwalca = πr2*h = |
| (ponieważ d = 2r) |
| | 4 | |
3. Wiemy, że wysokość (h) jest 1.5 razy dłuższa niż średnica (d) więc h = ...ile... *d

4. Wstawiasz do wzoru na objętość informacje z (1) i (3) i wyliczasz d, a następnie wyliczasz z
tego r