kombinatoryka
krokodyl: Jaka jest liczebność zbioru czterocyfrowych liczb o niepowtarzających się cyfrach
w odpowiedziach mam coś takiego Vna górze 4 na dle 10−V na górze 3 na dole 9 skąd to się
wzięło?
4 mar 13:34
krokodyl: umiem to policzyć metodą mnożenia a to co jest w odpowiedziach nie rozumiem
4 mar 14:02
ite:
V410 to ilość możliwych ustawień czterech dowolnych niepowtarzających się cyfr, gdy
kolejność ich ma znaczenie.
Ponieważ nie wszystkie takie ustawienia dają zapis liczby czterocyfrowej, trzeba odjąć
wszystkie ustawienia, w których na pierwszym miejscu znajduje się cyfra 0 czyli
V310
4 mar 14:35
krokodyl: jeszcze mam takie zadanie jaka jest liczebność zbioru czterocyfrowych liczb parzystych
o niepowtarzających się cyfrach? odp. 5V na górze 4 na dole 9 odjąć 4V na górze 2 na dole 8
jak dojść do odpowiedzi?
4 mar 14:42
.:
Wszystkie możliwe wybory 4 różnych cyfr i ich permutacje
MINUS
wybór 0 i trzech różnych cyfr i ustawienie 0 na pierwszym miejscu, a pozostałe permutujemy.
Stąd że 0 nie może być na pierwszym miejscu.
Alternatywnie rozwiazanie:
V49 + 3*V39
4 mar 14:53
.: Krokodyl − po raz wtory − − − kwestia 0 jako pierwsza cyfra
4 mar 16:33
krokodyl: tego drugiego zadania nie rozumiem pomimo tego że wiem dlaczego zero nie może być na pierwszym
miejscu
5 mar 17:55
krokodyl: może ktoś łatwiej to wytłumaczyć?
5 mar 19:25
wredulus_pospolitus:
2.
Mamy policzyć ile mamy liczb cztero−cyfrowych parzystych, w których cyfry się nie powtarzają.
Związku z tym, wiemy że ostatnią cyfrą będzie któraś z zestawu {0,2,4,6,8} jak również z
oczywistych względów '0' nie może być na pierwszym miejscu.
rozbijmy zatem na dwa przypadki:
a) 0 jest na ostatnim miejscu
b) 0 NIE JEST na ostatnim miejscu
(a) a więc najpierw wybieramy ostatnie miejsce na 1 sposób (cyfra 0),
następnie pierwsze miejsce na 9 sposobów (dowolna wolna cyfra),
następnie drugie miejsce na 8 sposobów,
i w końcu trzecie miejsce na 7 sposobów.
| | 9! | |
Stąd 9*8*7 albo jak wolisz |
| = V39 |
| | 3! | |
(b) a więc najpierw wybieramy ostatnie miejsce na 4 sposoby (bo wybieramy z zestawu {2,4,6,8}),
następnie pierwsze miejsce na 8 sposobów (bo nie może być 0 i to co już wybraliśmy),
następnie drugiej miejsce na 8 sposobów (bo już 0 może być, ale nie mogą być te dwie już
wybrane),
i w końcu trzecie miejsce na 7 sposobów.
Stąd: 8*8*7*4
dodajemy do siebie: 9*8*7 + 8*8*7*4
5 mar 19:52
wredulus_pospolitus:
2.
Rozwiązanie które chciał autor zadania i odpowiedzi:
ZAPOMINAMY na ten moment, że 0 nie może być na pierwszym miejscu (czyli dopuszczamy taką
możliwość), Wtedy takich 'liczb' będzie:
5*V
39 ponieważ jedną 'parzystą' wybieramy na ostatnim miejscu, a z puli 9 cyfr
wybieramy 3 na pozostałe miejsca 'liczby'.
No ale przecież 0 nie może być na pierwszym miejscu, więc musimy odjąć te sytuacje gdy,
pierwszą cyfrą jest 0, na ostatnim miejscu jest jedna z czterech cyfr parzystych a na
'środkowych' dwóch miejscach są jakieś inne cyfry.
A tego mamy 1*4*V
28 = 4V
28
Stąd 5*V
39 − 4V
28 = 5*9*8*7 − 4*8*7 = 8*7( 45 − 4) = 8*7*41
i wychodzi DOKŁADNIE tyle samo
5 mar 19:56
krokodyl: dzięki
5 mar 20:13