4 mar 12:22
krokodyl: równanie Pn+2(n,1,1)=(12Pn)/7Pn−2
4 mar 12:42
wredulus_pospolitus:
4 linijka po skreśleniach.
zamieniasz (n+2)! = n!*(n+1)(n+2) natomiast zapomniałeś o tej silni i skróciłeś z 'n'
z drugiej strony równania
4 mar 12:46
wredulus_pospolitus:
chłopie ... zapominasz o silniach.
| | (n+2)! | |
L = |
| = (n+1)(n+2) |
| | n! | |
| | 12n! | | 12 | |
P = |
| = |
| (n−1)n |
| | 7(n−2)! | | 7 | |
L = P ⇔ 7(n+1)(n+2) = 12n(n−1) ⇔ 7n
2 + 21n + 14 = 12n
2 − 12n ⇔
⇔ 0 = 5n
2 − 33n − 14 ⇔ 0 = (5n+2)(n−7) −−−> n = 7
4 mar 12:51
wredulus_pospolitus:
Ty w ogóle jakąś dziwaczną rzecz zrobiłeś .... po skreśleniach piszesz:
.... = 12 n!*n!
a linijkę później piszesz:
... = (n−2)!*(n−1)n
4 mar 12:57
krokodyl: dzięki
5 mar 17:56