wzor
kasia: jak obliczyc
∫e−10x dx
skoro znam tylko wzor ze
∫ex dx = ex + c ?
3 mar 21:17
chichi:
| | 1 | |
przez podstawienie, ale łatwo wyprowadzić wzór: ∫eaxdx = |
| e ax + C  |
| | a | |
3 mar 21:39
kasia: a jak go wyprowadzic
3 mar 21:48
chichi:
| | du | | 1 | | 1 | |
∫eaxdx = [ax = u, adx = du, dx = |
| ] = |
| ∫eudu = |
| eu + C = |
| | a | | a | | a | |
| | 1 | |
= |
| e ax + C, C ∊ ℝ  |
| | a | |
3 mar 22:01
kasia: dzieki
3 mar 22:09
kasia: a wiesz moze jak latwo zrobic (x+1)arctgx dx bo jak probuje ta 2 metoda to mi wychodzi bardzo
skomplikowanie
3 mar 22:09
chichi:
co to znaczy "2 metoda" kasiu? przez części ?
3 mar 22:20
kasia: tak
3 mar 22:40
chichi:
pobierz sobie photomath, z pewnością Ci pomoże
3 mar 23:55