HELP ME PLEASEE
Basiu, Mickiej, Tim, Mateusz: Oblicz opór 1 kilometra kabla miedzianego o powierzchni przekroju 1 cm2 , oporze
właściwym około
17 nOM oraz opór płytki izolatora o grubości 1mm, oporze właściwym 1MegaOM*m i tej samej
powierzchni przekroju. Porównaj opory kabla i płytki.
8 mar 20:12
ak1: R=ρ*ls
gdzie ρ opór właściwy 17*10−8 w [Ω*m]
l długość w [m]
s przekrój w [m2]
dalej to już rachunki
8 mar 20:18
Basiu, Mickiej, Tim, Mateusz: jak obliczyć Rpłytki? za nic nie mogę se z tym poradzić, Rkabla obliczyłem , pomoże mi ktoś z
płytka bardzo proszę.
8 mar 20:37
Basiu, Mickiej, Tim, Mateusz: napisze dane:
lm=103m
ϱp=106 Om*m
sm−10−4 m
ϱm=17*109 OM*m
lp=10−3 m
8 mar 20:48
ak1: Z tym kablem źle podałem ρ
powinno być 17*10−9 [Ωm]
jednak bezpieczniej pisać na kartce niż na klawiaturze
8 mar 21:26
ak1: Przy płytce
ρ=10
6 [Ωm]
i=10
3 [m]
s=10
−4 [m
2]
R=10
6*10
3*10
4
R=10
13 [Ω]
8 mar 21:39
ak1: ρ=10
6 [Ωm]
l=10
−3 [m]
s=10
−4 [m2]
R=10
−7 [Ω]
poprzednie źle przeliczyłem l
8 mar 21:46
ak1: ajajaj
R=107 [Ω]
8 mar 21:47
Basiu, Mickiej, Tim, Mateusz: oki dzięki
9 mar 16:21