Granice jednostronne
Gryf: Wykaz że granice lewostronne i prawostronne danej funkcji w punkcie −1 i 1 są takie same. Czy
granica funkcji w tym punkcie jest równa wartości funkcji dla argumentu −1 i 1?
Na drugie pytanie odpowiedź to nie bo przecież dla −1 i 1 mianownik się zeruje więc nie ma w
nich wartości ale co z tymi granicami jednostronnymi. Jak to obliczyć jak po opuszczeniu
wartości bezwzględnej licznik będzie jakaś liczbą jak podstawimy to −1 i 1 a mianownik zerem
3 mar 13:20
wredulus_pospolitus:
zapewne pomoże Ci:
x2 − 1 = (x−1)(x+1) = (*)
dla x−> −1−
(*) −−> −2 * 0− = 0+ więc wartość bezwzględna zwróci 0+
dla x−> −1+
(*) −−> −2 * 0+ = 0− natomiast wartość bezwzględna zwróci 0+
i masz równość
3 mar 13:38
chichi:
co tu najlepszego się wyprawia, jaka gwiazdka dąży do −2 * 0, to raz, a dwa tam jest iloraz
3 mar 14:39
wredulus niepospolitus:
3 mar 18:18
Gryf: Dziękuje za pomoc już zrozumiałem
4 mar 21:58