wredulus_pospolitus:
wzór na styczną w punkcie A (x
o, y
o):
https://matematykaszkolna.pl/strona/379.html
y = f'(x
o)*x + f(x
o) − f'(x
o)x
o ; y = 17x − 16
f'(x) = 6x
2 + 2ax + 9
f'(x
o) = 17
więc mamy pierwsze równanie:
6x
o2 + 2ax
o + 9 = 17 −−−> 6x
o2 + 2ax
o − 8 = 0 −−−> 3x
o2 + ax
o − 4 = 0
f(x
o) − f'(x
o)x
o = −16
2x
o3 + ax
o2 + 9x
o − 6x
o3 − 2ax
o2 − 9
xo = −16
i mamy drugie równanie:
4x
o3 +ax
o2 − 16 = 0
z pierwszego równania: ax
o = 4 − 3x
o2
podstawiamy do drugiego i mamy:
4x
o3 +(4 − 3x
o2)x
o − 16 = 0 −−−> x
o3 + 4x
o − 16 = 0 −−−> x
o = 2 ... dzielisz i
patrzysz czy są inne
dalej sobie poradzisz