kwadrat
matura:
Dany jest kwadrat ABCD o boku długości 3.
Punkty K i L leżą na prostych
odpowiednio AB i BC tak,że |BK|=2√3 i |BL|=2
Odcinek KL przecina przekątną BD w punkcie M
Wykaz,że | MD|=√6
2 mar 22:30
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1 | |
PΔKBL = PΔKBO + PΔLBO = |
| 2*c + |
| 2√3*c = c(1 + √3) |
| | 2 | | 2 | |
| | 2√3 | |
stąd: c = |
| = √3(√3−1) = 3 − √3 |
| | √3+1 | |
stąd: b = (3−
√3)*
√2 = 3
√2 −
√6
|BD| = a + b −−−> 3
√2 = a + (3
√2 −
√6) −−−> a =
√6
c.n.w.
2 mar 23:14
Eta:

Z treści zadania wynika,że ΔKBL jest "ekierkowy"o kątach 30
o,60
o,90
o
to |KL|=4
| | m | | 2√3 | |
z tw. odwusiecznej w ΔKBL |
| = |
| = √3 to m= n√3 |
| | n | | 2 | |
m+n=4 ⇒ n=(
√3+1)=4 ⇒ n= 2(
√3−1)
z tw. sinusów w ΔBLM
x= 3
√2−
√6
i |BD|=3
√2
to |MD|= |BD|−x
|MD|=
√6
==========
c.n.w.
2 mar 23:17
wredulus_pospolitus:
faktycznie |KB| > |AB|

więc mój rysunek do poprawy ... jednak samo rozwiązanie pozostaje
bez zmian
2 mar 23:20
Eta:
2 mar 23:21
wredulus_pospolitus:
swoją drogą ... ciekawe czy gdyby to zadanie było na maturze, to obcięliby punkt za
nieprawidłowy rysunek
2 mar 23:23
wredulus_pospolitus:

ale wtedy 'na dokładkę' trzeci sposób podam
ΔKAP podobny do ΔKBL (podobieństwo kkk) lub z tw. Talesa.
| |AP| | | 2 | |
| = |
| oraz wiemy, że |AK| = 2√3 − 3 |
| |AK| | | 2√3 | |
stąd |DP| = x = 3 − (2 −
√3) = 1 +
√3
ΔLBM (
zielony trójkąt) podobny do ΔPDM (podobieństwo kkk)
| a | | b | | 2 | | 2 | |
| = |
| −−> b = a* |
| = a* |
| = a(√3−1) |
| x | | 2 | | x | | √3+1 | |
a wiemy, że |BD| = 3
√2 = a + b −−−> 3
√2 = a + a(
√3−1) = a
√3
2 mar 23:36
Mila:

|KB|=2
√3>3
1)
|DB|=3
√2
|DM|=
√6 ?
==========
2)
=========== − długość odcinka dwusiecznej kąta prostego
w Δ prostokątnym o przyprostokątnych a i b
| | 2√3*2*√2 | |
|BM|= |
| =3√2−√6 |
| | 2√3+2 | |
|MD|=
√6
3 mar 00:31