macierz kombinatoryka
krokodyl: dana jest macierz [u x ] ile podobnych macierzy można jeszcze utworzyć z danej przestawiając w
niej
[y z]
elementy
2 mar 18:49
krokodyl:
[u x]
[y x]
z taką macierzą
2 mar 18:54
:
24
2 mar 20:08
jc: 4 macierze: możesz zamienić miejscami u i z lub x i y.
2 mar 20:43
.:
1)
a1,1=u , a1,2=x , a2,1=y , a2,2=z ,
2)
a1,1=u , a1,2=x , a2,1=z , a2,2=y ,
3)
a1,1=u , a1,2=y , a2,1=x , a2,2=z ,
4)
a1,1=u , a1,2=y , a2,1=z , a2,2=x ,
5)
a1,1=u , a1,2=z , a2,1=y , a2,2=x ,
6)
a1,1=u , a1,2=z , a2,1=x , a2,2=y ,
7)
a1,1=x , ......................
24
a1,1=z , a1,2=y , a2,1=x , a2,2=u ,
3 mar 06:29
krokodyl: odpowiedź mam taką P4−1=23 i nie wiem skąd taka odpowiedź?
3 mar 11:56
wredulus_pospolitus:
wiesz skąd odpowiedź brzmi 23

Masz 4 RÓŻNE elementy w macierzy i 4 rozróżnialne miejsca w macierzy.
Permutacja czterech elementów = 4! = 4*3*2*1 = 24
Natomiast w zadaniu pytają się nie oto ile macierzy podobnych do tej już utworzonej, związku
trzeba odjąć '1' od wyniku, który reprezentuje tą macierz którą widzisz w treści zadania.
Stąd 24 − 1 = 23.
3 mar 12:19
krokodyl: Dziękuję
3 mar 13:07
kerajs:
Kolejny raz jedynie po odpowiedzi można się domyślić co autor chciał napisać.
24, jeśli faktycznie chodzi o przestawiania różnych elementów u,x,y,z , jest poprawną
odpowiedzią przy podanej treści zadania.
5 mar 14:18