Optymalizacja
Artek : W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym suma długości wysokości ostrosłupa oraz wysokości ściany
bocznej z równa 12 oblicz długość krawędzi podstawy ostrosłupa który ma największe objętość
zapisz obliczenia.
2 mar 18:20
wredulus_pospolitus:
wiemy, że:
h + H = 12 −−−> h = 12 − H
oraz
a
2 = 4(H
2 − h
2) a więc: a
2 = 4(H
2 − (12−H)
2)
wstawiasz do wzoru na objętość ... pochodna i szukasz maksimum ... masz maksimum ... wyznaczasz
długość krawędzi podstawy
2 mar 20:08
Mila:
Bez pochodnej da radę.
2 mar 21:14
wredulus_pospolitus: jasne, że się da ... wystarczy wierzchołek znaleźć
2 mar 21:54