rownanie
Wara: Oblicz iloczyn wszystkich całkowitych wartości parametru m dla których równanie x2+mx−m=0
ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste spełniające warunek (x1+x2)(x1x2+5)≤0
no tutaj znalazlem dwa warunki 1)Δ>0
2) (x1+x2)(x1x2+5)≤0
i nwm czy jakis pominalem czy nie ale stosuje wzory vietea i i nie mzoemy mi wyjsc poprawny
wynik nwm co robie zle
2 mar 15:54
Aruseq: co ci wychodzi?
2 mar 16:00
Wara: no wyszło mi m= −4 i m =5
2 mar 17:06
Aruseq: Z 1) m∊(−∞, −4)∪(0, +∞)
Z 2) m∊[0, 5]
Więc część wspólna to (0, 5]
2 mar 17:12
Wara: dobra jasne dzieki
2 mar 17:14