matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż
misia:
3
wykaż że ciąg o wyrazie ogólnym a
n
=
n
jest gometryczny
5
8 mar 20:09
misia:
czy ktoś mi pomorze ? czy te zadanie jest trudne?
8 mar 20:36
Godzio:
a
n+1
2
= a
n
* a
n+2
3
3
3
(
n+1
)
2
=
n
*
n+2
5
5
5
3
3
3
3
2n+2
=
n
*
n
*
2
5
5
5
5
3
3
3
3
2n
*
2
=
2n
*
2
5
5
5
5
0 = 0 czyli ciąg jest geometryczny
8 mar 20:40
justka:
3
a
n
= (
)
n
5
3
a
n
+
1
= (
)
n
+
1
5
a
n
+
1
3
(
)
n
+
1
5
3
=
=
−const dla każdego n∊N
+
⇒
a
n
3
(
)
n
5
5
⇒ciąg (a
n
) jest geometryczny
8 mar 20:44
misia:
bardzo wam dziękuję wielkie buziaki
8 mar 20:52