proszę o rozwiązanie
anna: punkty A(0 ; −2 ) i B = (4 ; 6 ) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC
którego przeciwprostokątna AC jest zawarta w osi y
Wyznacz równanie okręgu opisanego na tym trójkącie
1 mar 17:08
Jolanta: Narysuj ten trójkąt to zobaczysz,że na osi y jest przyprostokatna przy wierzchołku C jest kat
prosty
Gdzie znajduje się środek okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym?
Jaki jest wzór na okrag?
Jaki jest wzór na obliczenie środka odcinka? Środek odcinka AB to środek okregu
1 mar 18:08
.:
Jolanta − przy wierzchołki B masz kąt prosty.
1 mar 18:13
.:
Sposób nr 1.
Bez wyznaczania współrzędnych punktu C.
Wzór okręgu: x2 + (y − a)2 = r2 gdzie ośrodek okręgu ma współrzędne (0,a)
Podstawiasz współrzędne wierzchołka A, wstawiasz współrzędne wierzchołka B
Uzyskujesz w ten sposób układ dwóch równań z dwoma (a i r) niewiadomymi. Rozwiazujesz i po
sprawie
1 mar 18:16
Jolanta: Jeżeli chcesz się nauczyć to zrób rysunek Bardzo to pomaga
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2 a i b to współrzędne środka okręgu S(a,b)
Środek okręgu jest srodkiem przeciwprostokątnej AB
Połowa tej przeciwprostokątnej to promień r
Policzymy długość AB
|AB|=
√(xB−xA)2+(yB−yA)2=
√(4−0)2+(6+2)2=
√16+64=
√80=4
√5
r=1/2*4
√5=2
√5
Teraz środek
S(2,2)
(x−2)
2+(y−2)
2=(2
√5)
2
(x−2)
2+(y−2)
2=20
1 mar 18:35
Jolanta: Kurcze ,myślałam,że literówkę zrobila
1 mar 18:37
anna: przepraszam ale przeciwprostokątna trójkąta ABC to AC a nie AB
1 mar 19:48
anna: dziękuję za wskazówki ... 1 mar 18:16
Wynik to x2 + (y − 4 )2 = 36
S =(0; 4 ) − Środek okręgu
r = 6
1 mar 20:00
anna: pomyłka
x2 + ( y−3)2 = 25
b = 3 r = 5
1 mar 20:08
Eta:

można też tak:
pr. AC ⊥ pr. AB
| | 1 | | 1 | |
to AC : y= − |
| (x− 4)+6 ⇒ AC : y = − |
| x+8 ⇒ C=(0,8) |
| | 2 | | 2 | |
to S jest środkiem odcinka AC S=(0,3) i r= |AS|=5
o: x
2+(y−3)
2=25
==============
1 mar 20:28
Eta:
poprawiam zapis
pr. CB⊥ pr. AB
i dalej
| | 1 | |
CB : ..... CB : y=− |
| x+8 ⇒ C=(0,8) |
| | 2 | |
1 mar 20:37