Podaj równania wszystkich stycznych do tego okręgu
Ada: W kwadrat o wierzchołkach A=(1, −1), B= (7, −1), C= (7, 5), D= (1, 5) wpisano okrąg.
Podaj równania wszystkich stycznych do tego okręgu,
które są równoległe do jednej lub drugiej przekątnej tego kwadratu.
29 lut 08:12
Jolanta: Zrób rysunek
Jedna perzekątna lezy na prostej przechodzącej przez punkty A (1,−1) i C(7;5)
|−1=a+b
|5=7a+b. pierwsze równanie razy( −1)
|1=−a−b
|5=7a+b. dodajemy w pionie
−−−−−−−−−−−−
6=6a
a=1. podstawiamy i liczymy b. 1=−1−b. b=−2
y
AC=−x−2
Wykorzystujemy punkty B i D i zapisujemy wzór prostej ,na której leży druga przekątna
y
BD=−x+6
Punkt przecięcia obu prostych to środek okręgu
|y=x−2
|y=−x+6
2y=4. y=2. x=4 O=(4;2)
Dwie styczne są równoległa do prostej y=−x+6 czyli mają a=−1
y=−x+b. 1x+1y−b=0
Odległość środka od stycznej jest równa długości promienia
Wykorzystuje wzór na odległość punktu od prostej
3
√2=|−2−b|
3
√2=−2−b. .3
√2=2+b
b=−3
√2−2. b=3{2}−2
y=−x−3
√2−2. y=−x+
3√2−2. Równania stycznych równoległych do przekatnejAC
Pozostałe styczne są równoległe do przekątnej BD tak samo policzyc
29 lut 23:39
Jolanta: Coś tu pokrecilam
29 lut 23:45
Jolanta: Nie −1*4 tylko 1*4. w liczniku. Czyli. 6−b
3√2=|6−b|
3√2=6−b. 3√2=−6+b
b=6−3√2. b=6+3√2
y=−x+6−3√2. y=−x+6+3√2
29 lut 23:58
Jolanta: Pozostałe dwie styczne są równoległe do przekątnej AC
1 mar 00:00