matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Martyna:
Proszę o pomoc . Ja nie jestem w stanie tego rozwiązać, po prostu nie potrafię. Będę wdzięczna za wyliczenie
3
log tg x
+ 3
log ctg x
= 2
8 mar 20:07
Martyna:
Proszę.
8 mar 20:17
ewcia:
pomagam
8 mar 20:24
Eta:
1
ctgx =
tgx
1
log
= log1−logtgx= 0−logtgx= logtgx
tgx
3
logtgx
= t , t>0 t+
1
t
= 2 t
2
−2t+1=0 => ( t−1)
2
=0 => t= 1 3
logtgx
= 1= 3
0
logtgx= 0 => tgx = 10
0
=1 tgx= 1 dokończ.....
8 mar 20:25
justka:
π
zał: tgx >0 i ctgx>0⇒ x∊(kπ;
+ kπ) ; k∊C
2
3
l
o
g
t
g
x
+ 3
l
o
g
c
t
g
x
= 2
1
ctgx =
= (tgx)
−
1
tgx
3
l
o
g
t
g
x
+ 3
−
l
o
g
t
g
x
=2 3
l
o
g
t
g
x
= t i t>0 t + t
−
1
= 2 /*t t
2
−2t + 1=0 (t−1)
2
= 0 ⇒t = 1 3
l
o
g
t
g
x
= t i t = 1 3
l
o
g
t
g
x
= 1 3
l
o
g
t
g
x
= 3
0
⇒ logtgx = 0 logtgx = 0 10
0
= tgx
π
tgx = 1 ⇒x =
+ kπ ; k∊C
4
8 mar 20:39
Martyna:
Dziękuje Justka i Eta
8 mar 21:24