Wyznacz wartość m, dla którego f(x) jest liczbą pierwszą.
anonim: Dana jest funkcja f(x) = mx
2 − (3m+m
2)x + 3m
2. Wyznacz wszystkie wartości całkowite
parametru m, dla którego istnieje taka całkowita liczba x, że f(x) jest liczbą pierwszą.
Próbowałem liczyć dla 0 = mx
2 − (3m+m
2)x + 3m
2 − p, gdzie p ∈ P, ale nic nie wychodzi
ładnie wychodzi dla 0 = mx
2 − (3m+m
2)x + 3m
2 (x = m lub x = 3), ale za to 0 trzeba coś
wstawić przecież
proszę o podpowiedzi, nie rozwiazanie
28 lut 16:20
.:
Zrobiłeś coś bez większego pomysłu i nawet poszedłeś w dobrym kierunku
f(x) = m(x−m)(x−3)
Mamy znaleźć wszystkie całkowite m, dla których można dobra takie całkowite x, aby f(x) było
liczba pierwsza czyli aby:
m = 1 i (x−m) = 1 i (x−3) = p
LUB
m = 1 i (x−m) = p i (x−3) = 1
LUB
...
wypisujesz wszystkie przypadki (będzie ich 6) i dla każdego sprawdzasz jakie będzie 'm' i czy
faktycznie da się dobra tak x aby f(x) było liczba pierwsza.
28 lut 16:45
.: Poprawka − będzie 12 przypadków.
28 lut 17:09
anonim: hmm, 6 przypadkow?
iloczyn liczb pierwszych nie jest liczba pierwsza, wiec wydaje mi sie ze beda tylko 3 przypadki
1. m = 1 i (x−m) = 1 i (x−3) = p
LUB
2. m = 1 i (x−m) = p i (x−3) = 1
LUB
3. m = p i (x−m) = 1 i (x−3) = 1
1. nie ma takiej wartosci m, gdyz wychodzi ze −1 = p
2. m = 1, zgadza sie gdyz 3 jest liczba pierwsza
3. m = 3, gdyz 3 jak juz napisalem jest liczba pierwsza
czyli zostaje ze sa dwie takie wartosci m: 1 oraz 3
28 lut 17:16
anonim: poprawka: racja, moze byc wiecej przypadkow, zapomnialem o −1
4. m = −1 i (x−m) = 1 i (x−3) = p
LUB
5. m = −1 i (x−m) = p i (x−3) = 1
LUB
6. m = p i (x−m) = −1 i (x−3) = 1
LUB
7. m = 1 i (x−m) = −1 i (x−3) = p
LUB
8. m = 1 i (x−m) = p i (x−3) = −1
LUB
9. m = p i (x−m) = 1 i (x−3) = −1
LUB
10. m = −1 i (x−m) = 1 i (x−3) = p
LUB
11. m = −1 i (x−m) = p i (x−3) = −1
LUB
12. m = p i (x−m) = −1 i (x−3) = −1
zaraz dodam srpawdzenia
28 lut 17:31
Aruseq: p*1*(−1)=−p, a liczby pierwsze są tylko dodatnie. Chodzi tutaj o przypadki 1*(−1)*(−p)
28 lut 17:33
wredulus_pospolitus:
dokładnie .... mamy kombinacje dwa razy , ±1 i raz ±p tak aby iloczyn wynosił p
I autorze pamiętaj −−−> p > 0
28 lut 17:36
anonim: 4, 5, 10 oraz 11 nawet nie biore pod uwage, gdyz m ≠ −1
to samo z 7 i 8, gdyz m ≠ 1
6. m = 5, zgadza sie
9. m ≠ 1, falsz
12. m = 3, juz mamy
czyli mamy 2 wartosci m: 3 oraz 5
m = 1 w poprzedniej wiadomosci tez blad byl, 1 nie jest liczba pierwsza
28 lut 17:36
anonim: Aruseq racja, kolejny blad heh
zamieniam kilka przypadkow:
6. m = −p i (x−m) = −1 i (x−3) = 1
9. m = −p i (x−m) = 1 i (x−3) = −1
6. odpada, m ≠ −5
9. m ≠ −1, odpada tez
czyli po masie bledow zostaje jeden m = 3
mam nadzieje ze juz na stale
28 lut 17:40
wredulus_pospolitus:
jak również przypadek 4 i 10 są takie same ... w jednym z nich zamiast +1 winno być −1 (zapewne
miało tak być w 10 przypadku)
28 lut 17:41
wredulus_pospolitus:
6 −> x=4 −> m = 5 −−> p = −5 sprzeczność to chyba miałeś na myśli tutaj, prawda ?!
28 lut 17:42
wredulus_pospolitus:
natomiast w
9. x = 1 −> m = 0 −> p = 0 sprzeczność, to nie być liczba pierwsza
28 lut 17:43
anonim: ta, w 10 nie postawilem −
wychodzi ze −5 jest liczba pierwsza, czyli falsz
odnosnie 6, tak to mialem na mysli i to mi wyszlo
28 lut 17:45
anonim: odnosnie 9, od kiedy −1 + 3 to 1 ? heh
28 lut 17:47