równanie trzeciego stopnia
krokodyl: jak obliczyć równanie trzeciego stopnia takie jak
n3−6n2−5n−84=0
28 lut 13:11
Jolanta: Sprawdzałam dzielniki 84 Dla n=7 równanie = 0
Czyli można rozłożyć dzieląc przez n−7
28 lut 13:47
Jolanta: n2−n−12
_____________
n3−6n2−5n−84 : (n−7)
−n3+7n2
−−−−−−−−−−−−−
−n2−5n
n2−7n
−−−−−−−−−−−−−−−−
−12n−84
12 na+84
−−−−−−−−−−−−−
28 lut 13:57
Jolanta: Wszystko jasne ? Jedno rozwiązanie to n= 7 Teraz policz Δ. n2−n −12=0
28 lut 14:45
wredulus_pospolitus: Jolanto −−− błąd przy dzieleniu

−6n
2 + 7n
2 =
+n
2
28 lut 14:49
Mila:
1 −6 −5 −84 (n=7)
1 1 2 −70
28 lut 15:22
Jolanta: Faktycznie,wszystko źle,coś mi ta pogoda nie sluzy Takie błędy i to jak podstępnie Do −5n
podstawilam nie 7 tylko −7 i się wyzerowalo
28 lut 16:37
Mila:
n=7 jest rozwiązaniem równania:
n3−6n2+5n−84=0
1 −6 5 −84 ( n=7)
1 1 12 0
============
28 lut 17:59
Jolanta: Ktoś ma pomysł jak rozwiązać to równanie ?
28 lut 22:39
Eta:
dla n=7
343−294−35−84≠0
n=7 nie jest rozwiązaniem
28 lut 22:53
28 lut 22:55
chichi:
przecież @
Mila podzieliła schematem Hornera... trójmian z drugiego nawiasu jest
nierozkładalny. n
3 − 6n
2 + 5n − 84 = (n − 7)(n
2 + n + 12) także nie rozumiem pytania?
28 lut 22:55
Eta:
Krokodyl z Nilu

pewnie źle przepisał to równanie
28 lut 22:56
chichi:
w zupełności
28 lut 22:57
Eta:
gad napisał
n3−6n2−5n−84=0
a Mila zmieniła znak przy n
28 lut 22:58
Mila:
Wzory Cardano, na pewno błędnie podał zapis.
Jeśli potwierdzi treść to się zabierzemy do rozwiązywania.
Równanie z 13: 11 ma tylko jedno rozwiązanie, ale trudna droga do tego .
28 lut 22:59
Eta:
Maryjusz jak tu zajrzy to będzie miał co liczyć
28 lut 23:01
Mila:
Przecież napisałam inne równanie sugerując,
że zapis zadania jest inny i wtedy x=7 jest rozwiązaniem.
28 lut 23:02
Jolanta: Tak ale zastanawiałam się czy można to jakoś rozwiązać
28 lut 23:07
Mila:
Tak, to zadanie w pierwszej wersji dla Mariusza.
Chyba, że rozwiązaniem ma być liczba naturalna, to odpowiedź
prosta .
28 lut 23:11
Jolanta: Niewiele pamiętam z tego co się uczyłam ale wydawalo mi się trochę za trudne
28 lut 23:11
krokodyl: dzięki
2 mar 18:48