Stereometria
Paweł: W stożek o promieniu podstawy 6 wpisano graniastosłup prawidłowy czworokątny.
Przekątna graniastosłupa ma długość 2√13 , a pole jego podstawy jest równe 18.
Oblicz objętość stożka.
Wiemy, że promień to połowa przekątnej kwadratu czyli 3√2 / 2
Wiemy też, że wysokość graniastosłupa to 34 cm.
Jak obliczyć wysokość stożka?
28 lut 13:08
ite:

H − wysokość stożka
h − wysokość graniastosłupa
a − bok podstawy graniastosłupa
podpowiedź na rysunku:
skorzystaj z podobieństwa trójkątów powstających z tego przekroju
28 lut 13:42
Paweł: proporcja ?
x/ 3{p}2/2 = x + 34 / 3√2
28 lut 15:52
ite: teraz zauważyłam pomyłkę:
d − przekątna kwadratu
|FG| = d/2
28 lut 16:32
28 lut 16:37
Paweł: czyli 1/4 przekątnej?
28 lut 17:00
Mila:

|EN|=2
√13,|OB|=R=6
1)
a
2=18⇔ a=3
√2
|DF|=|EG|=6
d=3
2) W ΔEGN:
h
2+6
2=(2
√13)
2
h
2=52−36, h=
√16, h=4
3)ΔCSM∼ΔCOB :
x=4
H=|OC|=8
28 lut 22:46
Mila:
Wysokość graniastosłupa nie może być równa 34 bo 34>2√13.
28 lut 22:49